Elaborarea si adoptarea Sistemului de Management al Energiei, ISO 50001, contribuie la stimularea unui proces de imbunatatire continua, ce conduce la utilizarea mai eficienta a energiei. Astfel, se incurajeaza organizatiile sa implementeze un plan de monitorizare a energiei, precum si de analiza a energiei. Cerintele acestui standard pot sa se adapteze sau sa se integreze cu cele ale altor sisteme de management, cum ar fi sistemele de management pentru calitate, mediu, sanatate si securitate ocupationala, de management financiar sau al riscului.

Reducerea consumului de energie si imbunatatirea eficientei energetice se afla in prim-planul agendei globale privind schimbarile climatice. Scopul acestui standard este de a da posibilitatea organizatiilor sa-si stabileasca sistemele si procesele necesare pentru imbunatatirea continua a performantei energetice, inclusiv a eficientei energetice, a utilizarii energiei si a consumului de energie. SME furnizeaza organizatiilor un nou cadru pentru dezvoltarea unui sistem de management al energiei efectiv. Ca si alte standarde pentru sisteme de management, si acesta urmareste procesul ,,Plan-Do-Check-Act” (Planifica – Efectueaza – Verifica – Actioneaza) pentru imbunatatirea continua.

Implementarea cu succes a unui SME asigura o serie de imbunatatiri ale performantei energetice care depinde de angajamentul de la toate nivelurile unei organizatii, in special al managementului de la cel mai inalt nivel. In multe cazuri, aceasta implica schimbari ale ideilor, obiceiurilor si modificari comportamentale ale membrilor unei organizatii.